Buon appetito!
L'italiano tra lingua e cucina regionale. Livello intermedio
- Producent: BONACCI EDITORE
- Kategorie: kuchnia , promocje
- Kod produktu: 9788875733865
- Dostępność: W magazynie
- 128,80PLN
-
cena: 96,60PLN
Pomysł na tę książkę narodził się wraz ze stwierdzeniem, że
język włoski jest bardzo bogaty w odniesienia kulinarne występujące w
przysłowiach, w powiedzeniach, w piosenkach, w sztuce, kinie oraz literaturze.
Rzecz ta nie dziwi, ponieważ Włochy bez wątpienia wiodą nie podlegający
dyskusji prym w oryginalności oraz różnorodności gastronomicznej na stosunkowo
małym obszarze geograficznym.
Książka ta oprócz przepisów gotowych do wykorzystania,
przedstawia krótkie charakterystyki kulinarne każdego regionu. Nie mówimy tu
jednak o prostej książce kucharskiej, ponieważ przepisy służą zarówno rozwojowi
struktur gramatycznych, słownictwa oraz wszystkiego, co z tym związane.
Pozycja adresowana jest do uczących się języka włoskiego
jako języka obcego ze znajomością języka na poziomie średniozaawansowanym,
pasjonatów kuchni i zdecydowanych pogłębić swoje zdolności językowe lub
wzbogacić swe słownictwo w tym zakresie.
Struktura: książka podzielona jest na 20 jednostek
dydaktycznych odpowiadających poszczególnym regionom Włoch. Każda lekcja
zwiera:
- jeden
przepis tradycyjny dla danego regionu zilustrowany w połączeniu z winem;
- jeden
przepis, który rozpracowuje się lingwistycznie;
- kolorowy
ilustrowany słownik;
- wyjaśnienie
struktur gramatycznych;
- ćwiczenia
gramatyczne i słownikowe;
- sekcje
wyrażeń idiomatycznych;
- dział z
grami;
- dział
ciekawostek i zagadek;
A dodatek zawiera:
- kartę
poszczególnych regionów, warunków i temperatur;
- listę z
przykładami dań na szczególne okazje;
- listę
najpopularniejszych składników podstawowych;
- listy
podsumowujące słownictwo zilustrowane i przedstawione w poszczególnych
jednostkach;
rozwiązania
ćwiczeń.
ksiazka | |
liczba stron | 135 |
poziom | B2 |