Wydarzenie
organizowane w ramach projektu "Krakowskie
księgarnie na medal 4. edycja". Projekt jest
współfinansowany ze środków Miasta Krakowa.
_____________________
Pellegrino
Artusi Włoska sztuka
dobrego
gotowania Przekład z j. włoskiego:
Tessa
Capponi-Borawska i Małgorzata
Jankowska-Buttitta
Włoska
sztuka dobrego gotowania to słynne
dzieło
Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i
znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów
na
dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego
i
okrasił je opowiastkami, interesującymi
historiami
oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób
tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając
włoską
kulturę jedzenia. Książkę przetłumaczyły:
Tessa
Capponi-Borawska, znana italianistka i
wykładowca
Uniwersytetu Warszawskiego, zajmującą się
od
lat popularyzacją włoskiej kultury i kuchni,
autorka książek Moja kuchnia
pachnąca
bazylią i Dziennik
Toskański, a także dziennikarka pisząca
od
lat felietony dla „Twojego Stylu” i „Kuchni”
oraz
Małgorzata Jankowska-Buttitta, również
italianistka, antropolog kultury,
dziennikarka,
autorka książki Niezapomniana
kuchnia
Warmii i Mazur, a także wielu
interesujących wykładów i felietonów o
gastronomii
oraz kulturze Włoch w polskiej prasie i radiu.
---
Agnieszka Drotkiewicz,
Tessa
Capponi-Borawska Smak kwiatów
pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze
Z ilustracjami Mroux
Smak kwiatów
pomarańczy to książka, w której
patrzymy na
świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze
sztuką, historią, muzyką i architekturą. To
kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień
(chrupiące
karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z
Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w
Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche
Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący
wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy).
Co
można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w
blasku wschodzącego słońca? Jakie danie
przypomina
Wariacje
Goldbergowskie? Jak przez lata
zmieniała
się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób
jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak
przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat
w
Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego
robić
chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co
nas
zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co
jest w
jedzeniu – więc także i w życiu –
najważniejsze.
Autorki
|