Care Amiche, cari Amici, „Italia to kolebka sztuki i jeśli to prawda, że kuchnia jest sercem domu, to właśnie z tego serca wywodzi się jedna z najpopularniejszych na świecie – włoska sztuka kulinarna. Nowe czasy dały wielu z nas możliwość - a niekiedy przymus - odkrycia nowego miejsca na ziemi: własnej kuchni… A kuchnia włoska to prawdziwy skarbiec inspiracji!”
W naszej ofercie polecamy kilka książek kucharskich, wśród nich historyczną już publikację: Pellegrino Artusi “La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene” - cenny zbiór przepisów (ale i prawdziwą perłę literatury) oraz inne zbiory receptur potraw włoskich.
Polecamy również podręczniki do nauki języka włoskiego poprzez praktyczne poznawanie sztuki kulinarnej jako elementu kultury.
Wierzymy, że polecane książki będą dla Was przygodą i inspiracją do kulinarnych eksperymentów, a może do poznania lub pogłębienia znajomości języka włoskiego.
Słowem, dla każdego coś dobrego!
Zapraszamy na rozmowę o włoskiej sztuce kulinarnej z Luisanną Messeri, doskonałą kucharką, zwolenniczką Pellegrino Artusiego i znaną postacią włoskich programów telewizyjnych: w czwartek 3 grudnia o godz. 19 (https://streamyard.com/i78k37m763)
Pełna wersja artykułu poświęconego włoskiej sztuce kulinarnej autorstwa Marty Koral w najbliższym wydaniu Gazzetta Italia. Lo staff di Italicus
Księgarnia i Biuro Tłumaczeń Italicus
Godziny otwarcia: pon.-pt. : 9 - 16:30; w sobotę: 10 - 13
ul. Kremerowska 11 31-130 Kraków
tel./fax: (+48) 12 638 08 07 (+48) 694 611 309
skype księgarnia: italicuscracovia1